• Senin, 23 Mei 2022

Silaturahmi antara Wisatawan Mancanegara dan Polres Simuelue Aceh

- Sabtu, 7 Mei 2022 | 11:51 WIB
Wisatawan Mancanegara (Muryono https://web.whatsapp.com/)
Wisatawan Mancanegara (Muryono https://web.whatsapp.com/)

Simeulue Aceh, Nuansa Sinar.com–Simeulue merupakan sebuah pulau terpencil yang terletak di hujung barat Indonesia yang mempunyai pesona alam yang begitu indah sehingga menjadi sasaran pelancong tempatan maupun asing.

Sehubungan itu, Kapolres Simeulue AKBP Jatmiko yang baru berkhidmat di Polisi Aceh Simeulue Resort telah mengadakan perjumpaan dan makan malam bersama pelancong dalam dan luar negara yang dihadiri oleh Timbalan Pesuruhjaya Polis Simeulue Azhari, PJU Polis Simeulue dan Pelancongan Kabupaten Simeulue. Ketua Pejabat Rasmanuddin. Jum'at malam, (06/05/2022)

Diketahui semasa penularan wabah Covid-19 sektor pelancongan di daerah Simeulue Aceh merosot berikutan pembatasan sosial berskala besar dan pelaksanaan sekatan aktivitas kemasyarakatan (PPKM).

Namun, dengan peredaran masa dan kejayaan vaksin fase satu Simeulue mencecah 100 dan Vaksin dan penggalak fase dua meningkat peratusan, sehinggakan pelancong yang merindui alam semulajadi dan pelancongan Simeulue kini mula kembali ke "syurga tersembunyi" pulau.

Beliau berharap dengan keselamatan yang disediakannya, pelancong yang berada di Simeulue akan terus mempromosikan kepada rekan-rekan yang masih berada di luar untuk datang menikmati keindahan dan keselamatan Pulau Simeulue.

Pada kesempatan itu, pelancong yang diberi masa untuk menyampaikan pesan dan tanggapan mereka semasa berada di Pulau Simeulue rata-rata sangat kagum dengan keindahan alam, Simeulue dan penduduknya yang sangat mesra.

(Muryono).

Editor: Faisal Nugraha

Tags

Artikel Terkait

Terkini

TNI Masuk Desa Melalui Program TMMD

Jumat, 6 Mei 2022 | 20:56 WIB
X