Wow 10 Cara untuk FYP TikTok pada 2022 dan Waktu Terbaik untuk Memuat Naik Video

- Jumat, 5 Agustus 2022 | 00:42 WIB
Wow 10 Cara untuk FYP TikTok pada 2022 dan Waktu Terbaik untuk Memuat Naik Video (Sandi Ramdani)
Wow 10 Cara untuk FYP TikTok pada 2022 dan Waktu Terbaik untuk Memuat Naik Video (Sandi Ramdani)

Bandung, MNS-Sama seperti Facebook atau Instagram, kini TikTok juga telah memikat hati ramai orang. Tidak terkecuali Indonesia, demam TikTok semakin meningkat dari hari ke hari.

Baca Juga: Kayes Viral Dicari-cari di TikTok, Twitter, Telegram, BA ONIC Beri Peringatan ke Penyebar

Sebagai salah satu aplikasi video pendek yang bersifat hiburan, TikTok memberi ruang kepada pengguna membuat video kreatif melalui telefon bimbit dengan tempoh 15 saat hingga 1 minit. Malah, kini anda juga boleh memuat naik video TikTok berdurasi 3 3 minit.

Dalam aplikasi TikTok sendiri, terdapat banyak istilah yang sering digunakan. Walau bagaimanapun, salah satu istilah yang paling popular di TikTok ialah FYP. Apakah FYP dan mengapa ia begitu popular?
Apa itu FYP?

Baca Juga: Viral Remaja Lampung Utara Kawin Dengan 2 Gadis Yang Masih Sepupu

FYP bermaksud 'For You Page', iaitu halaman cadangan pada aplikasi TikTok yang akan muncul pada kali pertama kami membuka aplikasi TikTok.

Pada halaman utama FYP terdapat banyak video yang disyorkan untuk ditonton. Melalui halaman ini, pengguna boleh menjadi viral di TikTok. Itulah sebabnya ramai pengguna ingin memasuki FYP di TikTok.

Baca Juga: Polwan Polres Bulukumba Gelar Bansos Bagi Keluarga yang Terkena Musibah Kebakaran

Tetapi halaman Untuk Anda dalam aplikasi TikTok berbeza dengan halaman Berikut, bukan. Pada halaman Mengikuti, apabila seseorang mengikuti akaun TikTok orang lain, video terkini yang dimuat naik akan dipaparkan pada halaman Mengikuti.

Sekarang jika halaman FYP muncul berdasarkan populariti dan algoritma tertentu, jadi mana-mana video yang boleh muncul dalam FYP bukanlah sesuatu yang menarik minat anda.

Cara FYP di TikTok sebenarnya tidak sukar. Walau bagaimanapun, anda masih perlu melakukan beberapa helah khas supaya video boleh memasuki FYP. Nah, berikut adalah beberapa cara untuk memasuki FYP yang boleh anda cuba.
Cara FYP TikTok Dengan Mudah dan Selamat
Untuk dapat muncul di page FYP bukanlah mudah, kerana ada beberapa perkara yang perlu diambil kira dan menjadi kunci kejayaan sesebuah video dapat masuk ke page FYP dan dilihat oleh lebih ramai orang.

Walau bagaimanapun, apabila video dipaparkan pada halaman, ia secara tidak langsung boleh membantu pemilik akaun untuk meningkatkan penglibatan dan interaksi antara pengguna TikTok yang lain.

Nah, Pricebook mempunyai kunci kejayaan yang anda boleh cuba untuk memasukkan video anda ke FYP. Begini cara memasukkan FYP TikTok yang boleh anda gunakan sebagai panduan.

1. Muat Naik Video pada Waktu Sesak (Waktu Perdana)
Semasa membuat dan memuat naik kandungan video TikTok, pastikan anda memilih waktu paling sibuk, apabila pengguna TikTok paling aktif. Anda boleh mula memuat naik

Halaman:

Editor: Salwa Cintya Sopyan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

5 Fakta Kedekatan Cak Imin dan Puan Maharani

Jumat, 28 Juli 2023 | 11:21 WIB

5 Cara Memutus Karma Leluhur, Karma Itu Nyata?

Senin, 19 Juni 2023 | 12:47 WIB

3 Cara Ampuh Menjadi Ayah Idaman untuk Anak

Selasa, 6 Juni 2023 | 17:19 WIB

Terpopuler

X