• Senin, 8 Agustus 2022

Habib Hadi Serahkan Puluhan Dokumen Kapal Eks Cantrang

- Selasa, 2 Agustus 2022 | 20:21 WIB
Habib Hadi Serahkan Puluhan Dokumen Kapal Eks Cantrang (Thoyyib)
Habib Hadi Serahkan Puluhan Dokumen Kapal Eks Cantrang (Thoyyib)

Probolinggo, MNS-Setelah penantian yang lama dan memenatkan dirasa puluhan bekas pemilik kapal cantrang di Kampung/Mukim Mayangan, akhirnya fail pentadbiran yang difasilitasi oleh Kerajaan Kota Probolinggo melalui Dinas Pertanian, Ketahanan Makanan dan Perikanan (DPKPP) diterima, Selasa. (2/8), di pejabat mesyuarat pejabat tempatan.

Baca Juga: Daftar Pemilu 6 Parpol 2024 yang Dokumennya Sudah Lengkap dari 9 Partai

Dewi Aminah dan Toyibah, adalah dua dari pada 48 pemilik kapal yang menerima dokumen itu petang tadi. Mereka berkata, proses yang panjang ini digantikan dengan senyuman kelegaan dan kegembiraan yang amat besar, apabila mereka dihubungi DPKPP untuk menerima jemputan menyerahkan dokumentasi yang mereka tunggu sejak 2017.
“Alhamdulillah, saya lega, sangat gembira selepas bertahun-tahun (mengalami proses yang agak memenatkan). Gembira kerana tidak boleh berkata sudah. Apa yang jelas, dengan adanya dokumen ini bermakna kapal kita boleh kembali ke laut dengan selamat. Jadi bertenang," kata mereka berdua.

Sekurang-kurangnya 83 unit bekas alat tangkap cantrang di Kota Probolinggo yang telah bertukar kepada alat tangkap pukat tarik beg (JTB), bersedia untuk kembali ke laut. Ini selepas berpuluh-puluh kapal telah memperoleh Permit Perniagaan Perikanan (SIUP) dan Permit Perikanan (SIPI).

Baca Juga: TMMD ke-114, Kodim 0608/Cianjur Memegang Wawasan Negara

Walikota Habib Hadi Zainal Abidin yang berkesempatan menyerahkan terus kepada nelayan mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada Persatuan Nelayan Seluruh Indonesia (HNSI) Kota Probolinggo di bawah pimpinan Jupri yang telah menyokong kerajaan dalam usaha menggantikan peralatan menangkap ikan yang mesra alam. dengan alatan mesra alam.
Habib Hadi berharap pemilik bot benar-benar menggantikan peralatan menangkap ikan dan menggunakan peralatan menangkap ikan dalam usaha menangkap ikan. Supaya ekosistem marin beransur pulih.

Selain itu, beliau turut merayu kepada nakhoda kapal supaya menjaga tali pancing, supaya tidak terlalu jauh ke tepi, sehingga boleh memudaratkan nelayan kecil. Kerana pelanggaran laluan boleh mengakibatkan perlanggaran FAD dan kerosakan terumbu karang di sekitar pantai. Sehinggakan karang dan ikan di sekelilingnya semakin berkurangan.
“Jelas sekali ini sangat merugikan nelayan kecil, kerana nelayan hanya boleh menangkap ikan di sepanjang pantai. Pesan dek untuk ABK - baiklah, peteges. Pemilik kapal nekah jek serah maloloh (Ditekankan kepada anak kapal. Pemilik kapal jangan serah sahaja (kepada anak kapal)," katanya.

Baca Juga: Dewi Persik Fix Cerai dengan Angga Wijaya, Dirinya Blak-blakan Kisah

Giat yang turut bekerjasama dengan orang sumber dari UPT. Diharap Datuk Bandar Habib Hadi dapat merapatkan barisan nelayan dalam mencari jalan penyelesaian terhadap halangan yang dihadapi di lapangan agar nelayan dapat menjalankan aktiviti mengikut rutin masing-masing.

Halaman:

Editor: Iman Surya Permadi

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Wow Inilah Keluarga Rothschild

Sabtu, 30 Juli 2022 | 00:31 WIB

Wow Inilah 11 Fakta Buat Video Kalian Fyp

Minggu, 24 Juli 2022 | 23:12 WIB

Bawaslu Tak Punya Dasar Apa pun

Rabu, 20 Juli 2022 | 17:15 WIB
X