Wow Inilah 11 Fakta Buat Video Kalian Fyp

- Minggu, 24 Juli 2022 | 23:12 WIB
Wow Inilah 11 Fakta Buat Video Kalian Fyp (Sandi Ramadani)
Wow Inilah 11 Fakta Buat Video Kalian Fyp (Sandi Ramadani)

Bandung, MNS-Terdapat beberapa cara mudah untuk FYP di TikTok yang boleh anda lakukan untuk menjadikan video anda menjadi viral dan menjadi popular. Sebabnya, TikTok adalah medium yang mempunyai cara kerja tersendiri supaya video anda mendapat banyak like.


Terdapat halaman FYP dalam platform ini yang boleh membantu video anda lebih berpotensi untuk ditonton oleh ramai orang. Ciri Untuk Halaman Anda (FYP) ini ialah halaman yang mengandungi cadangan kandungan berdasarkan beberapa faktor penyumbang seperti sejarah video yang ditonton atau disukai. Melalui halaman ini, video yang dimuat naik boleh menjadi viral dan popular.

Baca Juga: FW-NGO Kalimantan Barat amat mengharapkan peranan pihak polisi


11 Cara Mudah untuk FYP di TikTok


1. Muat Naik Video pada Masa Perdana
Agar video anda menjadi FYP, sudah tentu anda perlu memilih masa yang sesuai untuk memuat naik video di YouTube. Pilih waktu paling sibuk atau waktu utama untuk memuat naik video. Inilah masanya pengguna TikTok paling aktif. Menurut laman Influencer Marketing Hub, waktu utama TikTok berlaku pada siang hari pada pukul 12.00 - 13.00 WIB, pada sebelah petang pada pukul 16.00 - 17.00 WIB, dan pada waktu malam pada pukul 19.00 - 23.00 WIB. Untuk membolehkan kandungan anda muncul pada masa itu, anda perlu menjadualkan masa muat naik.

Baca Juga: RPPR Pemuda Pancasila

2. Cipta Kandungan Menarik
Kandungan yang menarik juga akan diutamakan daripada kandungan yang membosankan. Anda boleh mula mencipta kandungan dengan kandungan yang mendapat permintaan tinggi. Beberapa kandungan yang mendapat permintaan tinggi termasuk kandungan tutorial pendek, pakaian hari ini (OOTD), tutorial solekan, atau anda juga boleh mengikuti kandungan cabaran di TikTok yang sedang viral.

3. Cipta Kandungan Yang Meningkatkan Penglibatan
Anda juga boleh melakukan cara mudah untuk FYP di TikTok dengan mencipta kandungan yang meningkatkan penglibatan. Buat video yang berkualiti supaya orang yang menonton video anda menyukainya dan sentiasa mengikuti video yang anda buat. Video berkualiti juga mempunyai potensi besar untuk mendapatkan komen dan suka yang membantu meningkatkan kedudukan video anda.

4. Bekerjasama dengan Pencipta Kandungan Lain
Bekerjasama dengan pencipta kandungan lain juga boleh menjadikan video anda lebih mudah untuk FYP. Selain itu, kerjasama dengan TikToker lain juga boleh menjadikan akaun TikTok anda mendapat banyak penonton dan lebih dikenali.

Baca Juga: SMP Islam Miftahul Ulum Menuju Prestasi dijadikan Mutivasi Peningkatan Mutu Pendidikan

5. Sahut Cabaran yang Popular
Anda juga boleh melakukan cara mudah untuk FYP di TikTok dengan mengikuti cabaran yang viral atau popular. Hampir setiap hari terdapat trend dan cabaran unik yang dicipta oleh pengguna TikTok. Anda boleh memanfaatkan peluang ini untuk mencipta kandungan dan mengikuti arah aliran cabaran. Bukan sahaja meningkatkan trafik, menyertai cabaran ini juga membuka peluang untuk anda menambah bilangan pengikut.

6. Beri Caption Menarik
Satu lagi cara yang boleh anda lakukan supaya video anda banyak ditonton adalah dengan memberikan kapsyen yang menarik untuk video anda. Buat kapsyen yang boleh mewakili kandungan video yang anda buat. Sejak November 2021, TikTok telah meningkatkan bilangan aksara untuk kapsyen daripada 100 kepada 300 aksara. Ini adalah peluang yang baik untuk anda mencipta kapsyen menarik yang akan menarik orang ramai menonton video anda.

7. Buat Video dengan Tempoh Singkat
Anda juga boleh membuat video dengan tempoh yang singkat supaya orang ramai lebih berminat untuk menontonnya. Kerana kebanyakan pengguna TikTok lebih suka video pendek kerana mereka tidak perlu menunggu lama untuk menatal video seterusnya.

Baca Juga: Vincent Rompies Agama Islam, Tapi Jarang Shalat

Halaman:

Editor: Iman Surya Permadi

Tags

Artikel Terkait

Terkini

5 Fakta Kedekatan Cak Imin dan Puan Maharani

Jumat, 28 Juli 2023 | 11:21 WIB

5 Cara Memutus Karma Leluhur, Karma Itu Nyata?

Senin, 19 Juni 2023 | 12:47 WIB

3 Cara Ampuh Menjadi Ayah Idaman untuk Anak

Selasa, 6 Juni 2023 | 17:19 WIB

Terpopuler

X