• Senin, 23 Mei 2022

Israel Terima Permohonan Maaf Presiden Rusia Vladimir Putin atas Pendapat Sergey Lavrov

- Jumat, 6 Mei 2022 | 19:29 WIB
Vladimir Putin (@russian_kremlin https://www.instagram.com/russian_kremlin/)
Vladimir Putin (@russian_kremlin https://www.instagram.com/russian_kremlin/)

Bandung, MNS-Ketegangan antara Moscow dan Tel Aviv dipercayai kembali cair selepas Presiden Rusia Vladimir Putin memohon maaf kepada Perdana Menteri Israel, Naftali Bennett.

Kedua pemimpin itu bercakap melalui telepon pada Kamis (5/5). Vladimir Putin memohon maaf atas kenyataan Menteri Luar Negri Lavrov baru-baru ini yang telah menimbulkan kemarahan Israel.

Hujung minggu lalu Lavrov membuat kenyataan kontroversi kepada media Itali, mencadangkan bahawa Adolf Hitler mungkin mempunyai keturunan Yahudi dan beberapa orang anti-Semit yang "paling bersemangat" adalah orang Yahudi sendiri. Hal itulah yang memicu Vladimir Putin

Baca Juga: Ternyata Ini Keterlibatan Amerika Serikat dalam Konflik Rusia Ukraina, yuk Cari Tau?

Perdana Menteri (Bennett) menerima permohonan maaf Presiden Putin atas kenyataan Lavrov dan berterima kasih kepadanya kerana menjelaskan sikapnya terhadap orang Yahudi dan ingatan Holocaust,” kata pejabat perdana menteri Israel.

Ketegangan terbaru antara kedua negara itu dicetuskan oleh Lavrov ketika berbicara dengan syarikat media Itali Mediaset pada (1/5). Pada masa itu beliau menekankan bahawa "denazifikasi" Ukraina kekal sebagai salah satu objektif utama operasi ketenteraan yang berterusan terhadap Ukraina.

Seorang wartawan kemudian menyebut bahwa Presiden Ukraina Volodymyr Zelensky adalah seorang Yahudi, mendorong kenyataan kontroversi Lavrov diplomat itu terus mengatakan bahwa Hitler mempunyai darah Yahudi dalam dirinya, sambil menambah anti-Semit yang paling bersemangat biasanya orang Yahudi.

Baca Juga: Biografi dan Perjalanan Karir Vladimir Putin

Skandal itu mencetuskan hubungan diplomatik singkat antara Rusia dan Israel. Rekan sejawat Lavrov dari Israel, Yair Lapid, mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan itu, menuntut permohonan maaf.

Halaman:

Editor: Faisal Nugraha

Tags

Artikel Terkait

Terkini

5 Wisata Bandung Terbaru yang Worth It 2022!

Selasa, 3 Mei 2022 | 20:40 WIB

Kapan Cuti Lebaran 2022? Berikut Jadwalnya

Selasa, 26 April 2022 | 15:00 WIB

Anak Gunung Krakatau Meletus Lagi? Alerta Longsor

Selasa, 26 April 2022 | 01:25 WIB

Politik: Transformasi dan Kebebasan

Sabtu, 16 April 2022 | 22:05 WIB

5 Khasiat Buah Kurma, Takijil Bulan Ramadhan

Rabu, 13 April 2022 | 21:43 WIB
X