• Senin, 23 Mei 2022

Piala Thomas: 5 Perkara yang Tidak Munasabah Shesar Hiren Rhustavito, Regu Indonesia

- Sabtu, 14 Mei 2022 | 14:35 WIB
Shesar Hiren Rhustavito (Fans IG https://www.instagram.com/rhustavito.fans/)
Shesar Hiren Rhustavito (Fans IG https://www.instagram.com/rhustavito.fans/)

Bandung, MNS-Kemenangan ke atas pasukan Piala Thomas Jepang, Jum’at (14/5/22), meninggalkan fakta menarik mengenai perseorangan ketiga lelaki Indonesia, Shesar Hiren Rhustavito.

Shesar Hiren Rhustavito Pemain badminton kelahiran 3 Maret 1994 itu pernah melakar pencapaian pada acara PON XVIII di Riau pada 2012. Beliau berjaya menyumbangkan pingat emas untuk wilayahnya, Jawa Tengah.

Baca Juga: Indonesia Menang Berapa Medali? Update Perolehan Medali SEA Games 2022

Selepas meraih gelaran di peringkat kebangsaan, pelbagai pihak menaruh harapan tinggi kepada Shesar Hiren Rhustavito. Bagaimanapun, selepas tampil cemerlang di Minggu, dia sebenarnya mengalami berbagai masalah.

Dalam tiga tahun pertama bersama Pelatnas, Vito pernah mengalami jatuh bangun dalam prestasi di atas padang. Dia kelihatan kurang berkemampuan apabila turun dalam sektor individu, namanya perlahan-lahan jatuh.

Sehingga pada 2015, Shesar Hiren Rhustavito telah diturunkan dari pada latihan kebangsaan selepas mengalami kecederaan dan masalah peribadi yang memerlukannya menjalani proses penyembuhan.

Baca Juga: Sebab Utama Toni Kroos Menolak Man United dan Memilih untuk Menyertai Real Madrid

Selepas tersingkir dari Pelatnas, rekan seangkatan Antony Sinisuka Ginting dan Jonatan Cristie memilih untuk beralih ke lajur profesional dengan menyertai pasukan zaman kanak-kanak mereka, PB Djarum.

Sehingga akhirnya dia memenangi Cabaran Antarabangsa Indonesia 2016 dan mempertahankannya pada 2017. Vito juga memenangi Siri Antarabangsa Indonesia 2017 dan mempertahankan gelarannya pada 2018.

Halaman:

Editor: Faisal Nugraha

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Gelandang Persib Siap Perjuangkan Kemenangan

Kamis, 31 Maret 2022 | 11:25 WIB

Jelang Laga Persib VS Barito Putera

Kamis, 31 Maret 2022 | 11:03 WIB
X