• Kamis, 7 Juli 2022

Sinopsis Film Interstellar: Situasi Bumi yang Khawatir Tahun 2067

- Senin, 16 Mei 2022 | 18:03 WIB
Sinopsis Interstellar (WB Trailer/Warner Bos https://www.youtube.com/wbpictures)
Sinopsis Interstellar (WB Trailer/Warner Bos https://www.youtube.com/wbpictures)

Bandung, MNS-Interstellar ialah sebuah filem fiksyen sains yang telah ditayangkan pada 6 November 2014. Filem ini mengisahkan usaha menyelamatkan kepupusan manusia akibat persekitaran yang semakin rusak di muka bumi. Filem ini diarahkan oleh Christopher Nolan dan diterbitkan oleh Emma Thomas.

Lakon layar untuk Interstellar juga ditulis oleh Christopher Nolan dan Jonathan Nolan. Filem Interstellar dibintangi Matthew McConaughey dalam watak utama Cooper.

Selain itu, pelakon sokongan lain untuk filem ini ialah Anne Hathaway sebagai Brand, Jessica Chastain sebagai Murph, Mackenzy Foy sebagai Murph semasa kecil, John Litgow sebagai Donald, Timothee Chalamet sebagai Tom, dan Colette Wolfe sebagai Ms. Hanley.

Baca Juga: Sinopsis Avatar 2 The Way of Water? Nostalgia Kejayaan Avatar 1

Filem Interstellar diterbitkan oleh Legendary Pictures, Paramount Pictures dan Warner Bros. Filem Interstellar telah memenangi 1 Oscar dan mempunyai jumlah kasar global AS$701 juta. Pada masa ini filem Interstellar mempunyai rating 8.6/10 di IMDb dan mempunyai rating 94% di Google.

Sinopsis:

Sinopsis Filem Interstellar (2014) Filem Interstellar mengisahkan keadaan bumi yang amat membimbangkan pada tahun 2067. Keadaan di bumi dilanda pelbagai jenis wabak penyakit dan ribut debu yang tidak berkesudahan. Sementara itu, Murphy (anak Cooper) menjalankan eksperimen ke atas abu yang jatuh di atas tilamnya untuk menyiasat penyebab ribut debu itu.

Dalam eksperimen tersebut, didapati abu yang jatuh di angkasa itu membentuk corak akibat variasi graviti dan merujuk kepada titik koordinat dalam kode. Cooper yang merupakan bekas juru terbang NASA melihat ini coba menganalisis.

Baca Juga: Jadwal Program MNCTV Hari Ini Senin 16 Mei 2022: SEA Games Vietnam 2021 Futsal

Halaman:

Editor: Faisal Nugraha

Tags

Artikel Terkait

Terkini

X