• Senin, 23 Mei 2022

Mujarobat Membaca Al-Kahfi di Hari Jum'at

- Jumat, 13 Mei 2022 | 19:42 WIB
Al-Kahfi (Ammar TV)
Al-Kahfi (Ammar TV)

Bandung, MNS-Hari Jum’at adalah hari yang penuh dengan keberkatan bagi umat Islam. Dr Muhammad Bakar Isma'il Hari Jumaat adalah hari yang sangat mulia di sisi Allah SWT tentang Al-Kahfi.

Hari tersebut merupakan hari yang dipilih oleh Allah SWT sebagai hari raya mingguan bagi umat Islam. Pada hari itu mereka berkumpul untuk berdoa dengan penuh keramahan dan kasih sayang juga keunggulan membaca Al-Kahfi pada malam Jum’at.

Selain memperbanyakkan selawat, amalan Jumaat lain yang boleh dilakukan oleh umat Islam ialah membaca Surat Al-Kahfi.

Seperti dikutip dari laman NU Online, Jumat (13/5/2022), diriwayatkan dari Abi Said Al-Khudri, dia berkata, barang siapa membaca Surah Al-Kahfi pada malam Jumaat, Allah akan menyinari antara dia dan rumah yang ada penuh dengan keindahan.

Membaca Shalawat dan membaca surah Al-Kahfi pada malam hari atau Jumaat adalah sunnah, “disunnahkan bagi seorang muslim untuk memperbanyakkan membaca selawat kepada Nabi SAW pada malam Jumaat.”

Begitu juga disunnahkan membaca surah Al-Kahfi pada malam hari dan pada hari Jumaat. (Al-Fiqhul Wadhih minal Kitab was Sunnah, hlm. 241)

Membaca Surah Al-Kahfi dapat melindungi kita dari pada fitnah Dajjal sebagaimana yang dinyatakan oleh Imam Syafi'i di atas. Selain itu, hari Jumaat adalah hari yang luar biasa sebab terdapat beberapa peristiwa penting yang berlaku pada hari Jumaat, seperti penciptaan nabi Adam.

Editor: Faisal Nugraha

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Biografi Ashira Zamita yang Dulunya Artis Cilik

Selasa, 17 Mei 2022 | 21:40 WIB

Mujarobat Membaca Al-Kahfi di Hari Jum'at

Jumat, 13 Mei 2022 | 19:42 WIB
X