Delegasi Helsingborg Terkesan dengan Inovasi Randu Basah

- Jumat, 5 Agustus 2022 | 01:21 WIB
Delegasi Helsingborg Terkesan dengan Inovasi Randu Basah (Thoyyib)
Delegasi Helsingborg Terkesan dengan Inovasi Randu Basah (Thoyyib)

 

Probolinggo, MNS-Salah satu kerjasama antara Kota Probolinggo dan Helsingborg adalah partisipasi masyarakat dalam pembangunan kota.

Baca Juga: Tim Penggerak PPK KBB Menggelar Lembang Fashion Week Dengan Tema Kebaya Goes TO Unesco 2022

Untuk itu, Delegasi Helsingborg yang diwakili oleh Oscar Gronvall (Kepala Dinas Perhubungan) dan Peter Book (Tenaga Pengajar Lingkungan Hidup) berkunjung ke Taman Posyandu Mawar RW VIII dan RW IX Kelurahan Kedung Asem Kecamatan Wonoasih, Rabu (3/8) pada pelaksanaan Bulan Imunisasi Anak Nasional (BIAN). 

Dalam lawatan ini, mereka ingin melihat bagaimana taman posyandu ini melaksanakan penyertaan komunitinya dalam mencipta inovasi Bayaran Posyandu Sampah (Randu Basah). Inovasi ini dicetuskan oleh Posyandu Mawar bagi memenuhi Pemberian Makanan Tambahan (PMT) hasil sumbangan sisa ibu-ibu anak kecil ketika berkunjung ke posyandu.

Baca Juga: Viral Tukang Tahu Gejrot Tampan dan Atletis, Ngaku Pernah Didekati Artis

“Ada sesuatu yang unik di sini. Bagaimana pula di kalangan ahli masyarakat, posyandu dikenakan bayaran dengan membayar sampah. Ia tidak besar. Bukan soal nilai, tetapi kebersamaan dan pemerkasaan posyandu ini yang menjadi perkara penting. Bagaimana peranan aktif dan penglibatan masyarakat,” kata Ketua Bappeda Litbang Tartib Goenawan semasa mengiringi Delegasi Helsingborg memantau aktiviti BIAN yang menyasarkan 85 kanak-kanak di dua RW berkenaan.

Tartib berharap kedatangan wakil dari Delegasi Helsingborg pada pelaksanaan BIAN di Mawar Posyandu dapat memberi pengajaran bahawa Indonesia adalah unik. “Dan mereka sangat memahami keunikan ini, bagaimana penyertaan boleh dibina untuk masyarakat dan kembali semula kepada masyarakat. Sama juga semasa mereka berdialog, kononnya Musrenbang kita anak angkat di sana (Helsingborg),” jelasnya.

Baca Juga: Wow 10 Cara untuk FYP TikTok pada 2022 dan Waktu Terbaik untuk Memuat Naik Video

Ketua Kader Posyandu Mawar Wiwik Abidin berkata, PMT sebenarnya diberikan puskesmas setiap tiga bulan sekali seperti kacang hijau, tepung, mi, gula pasir dan sagu mutiara. Namun, ini masih belum mencukupi untuk dijadikan makanan kerana terdapat makanan tambahan lain yang tidak termasuk dalam PMT. “Macam mee telur. Terdapat tambahan lain bukan sahaja mee tetapi telur, sosej, sayur-sayuran. Tidak ada wang tunai di posyandu ini, kami bersetuju dan berbincang dengan kader, yang kemudiannya disampaikan kepada ibu-ibu anak kecil untuk menambah wang tunai,” jelasnya. 

Sampah yang didermakan bukan sebarang sampah. Sampah yang boleh dijual seperti kadbod dan botol plastik menjadi pilihan utama PMT tambahan berkhasiat untuk anak kecil.

Ya, walaupun hasil jualannya tidak begitu besar, namun diyakini Ketua Kader dan pemilik IFA MSMEs itu dapat mengurangkan sedikit halangan di posyandunya. “Sampah ditimbang dan wang masuk ke dalam perbendaharaan. Terkumpul kurang lebih Rp 25 ribu hingga Rp 35 ribu. Dan penduduk di sini bersemangat untuk menderma sisa,” jelasnya.

Perwakilan Helsingborg Oscar Gronvall berkata beliau kagum dengan inovasi yang dibuat oleh Posyandu Mawar. Menurutnya, terdapat beberapa perkara positif yang boleh diambil daripada inovasi ini.

 "Ini bukan sahaja memberi impak positif kepada alam sekitar, inovasi ini juga mempunyai nilai ekonomi, daripada sisa yang didepositkan ke dalam bank sampah. Ini mewakili konsep ekonomi pekeliling yang turut kita terapkan di Helsingborg. Selain itu, kanak-kanak boleh mendapat makanan tambahan mengikut keperluan," katanya.

Halaman:

Editor: Salwa Cintya Sopyan

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Erwin PKB Bandung Sambangi Aan Andi yang Sakit

Kamis, 30 Maret 2023 | 20:18 WIB

Siapa Nama/Profil Camat Cicalengka? Simak di Sini!

Jumat, 13 Januari 2023 | 12:41 WIB

Jatim Bejo Gerakkan Gairah Ekonomi Pelaku UMKM

Kamis, 3 November 2022 | 18:57 WIB

Wali Kota Habib Hadi Segel Tempat Hiburan Karaoke

Kamis, 3 November 2022 | 10:18 WIB

Terpopuler

X