Coffee Morning Forkopimda, Perkuat Sinergitas Wilayah Darat dan Perairan

- Selasa, 2 Agustus 2022 | 21:56 WIB
Coffee Morning Forkopimda, Perkuat Sinergitas Wilayah Darat dan Perairan (Thoyyib)
Coffee Morning Forkopimda, Perkuat Sinergitas Wilayah Darat dan Perairan (Thoyyib)

Probolinggo, MNS-Keadaan landai akibat pandemik COVID-19 menyebabkan Forum Koordinasi Pimpinan Wilayah (Forkopimda) Kota Probolinggo terpaksa mengadakan semula acara Coffee Morning. Setelah dua tahun vakum, acara ini diadakan Selasa (2/8) pagi di Lembaga Pelabuhan dan Pelabuhan (KSOP).

Baca Juga: Kader PKK Kabupaten Pangandaran Melibatkan Pantau ODGJ Menurut Ketua Hj. Ida Nurlaela Jeje Wiradinata

Hadir semua Forkopimda dan barisan agensi sampingan iaitu Ketua KSOP, Ketua Kastam dan Eksais Probolinggo serta Ketua Unit Polisi Air dan Udara. Pengurus Besar PT Pelindo dan wakil dari Entiti Perniagaan Pelabuhan turut kelihatan.

Kopi Pagi selepas tebas Covid-19 dicetuskan oleh Ketua Polis Daerah Probolinggo Resort AKBP Wadi Sa'bani. Wadi percaya perbincangan santai seperti ini dilakukan untuk mengeratkan hubungan antara wilayah di darat dan di laut. “Saya amat berharap kerjasama antara kawasan darat dan laut dapat disambungkan. Sebab yang kat laut ni kalau nak ke laut kena guna darat. Dan kesan aktiviti di laut, seperti perdagangan di laut, disambungkan ke darat. Jika ada hubungan yang baik, hubungan emosi terjalin, insya-Allah segala rintangan dalam tugas berkhidmat kepada masyarakat, ada penyelesaiannya,” jelas Wadi.

Baca Juga: Bupati Pangandaran H. Jeje Wiradinata Rujuk 34 Orang Pasien ODGJ Ke RSJ dr.H.Mardzoeki Mahdi

 Datuk Bandar Habib Hadi Zainal Abidin juga amat menghargai pertemuan ini sekali lagi diadakan dan melihat solidariti semua yang hadir. “Sudah tentu dengan sinergi yang baik ini, semua halangan akan dapat diselesaikan, ini sangat luar biasa,” katanya.

Bekas anggota Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia itu menjelaskan hubungan baik dengan kawasan laut akan menghasilkan masyarakat itu sendiri dan akan memberi kesan kepada pelaburan di kawasan pelabuhan. “Mengikut jangkaan Presiden berhubung pelaburan, kerajaan tidak boleh menangguhkan permit. Dengan sinergi yang baik, jika ada halangan, semua di sini memberikan input agar keluar penyelesaian yang baik, tidak melanggar peraturan dan undang-undang,” jelas Habib Hadi.

Baca Juga: Lagu Meledak dan Viral! Berikut Lirik Dunia Tipu-tipu Yura Yunita

Beliau berharap perjumpaan yang baik sebegini perlu diadakan lebih kerap. “Bukan sebulan sekali, kalau boleh seminggu sekali. Kerana ini sesuatu yang baik, kerana hasil forum ini bagus, tidak akan ada miss communication,” katanya.

Dalam pertemuan tersebut turut diadakan sesi perkenalan Ketua Mahkamah Daerah Probolinggo yang baharu iaitu Yusti Cinianus Radja yang dilantik pada Jun 2022. Selesai sesi perkenalan, Yusti memberi penerangan tentang Peristiwa Tuntutan Mudah iaitu masalah sederhana dalam masyarakat seperti masalah hutang, penghantaran barang tidak sampai/salah barang dan lain-lain yang berbentuk masalah materiil.

Editor: Iman Surya Permadi

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Erwin PKB Bandung Sambangi Aan Andi yang Sakit

Kamis, 30 Maret 2023 | 20:18 WIB

Siapa Nama/Profil Camat Cicalengka? Simak di Sini!

Jumat, 13 Januari 2023 | 12:41 WIB

Jatim Bejo Gerakkan Gairah Ekonomi Pelaku UMKM

Kamis, 3 November 2022 | 18:57 WIB

Wali Kota Habib Hadi Segel Tempat Hiburan Karaoke

Kamis, 3 November 2022 | 10:18 WIB

Terpopuler

X